søndag 14. februar 2010

Avletton alustava toimintasuunnitelma vuodelle 2010

AVLETTON TOIMINTAKALENTERI 2010
Avletto suomalais-norjalainen monikulttuuriyhdistys, perustettu 20.01.2010

Nyksund 16.tammikuuta: 10 VUOTTA SUOMALAISTA SIIMANSYÖTITYSTÄ.

Lauantaina.16 tammikuuta tuli kuluneeksi tasan 10 vuotta siitä, kun ensimmäiset suomalaiset saapuivat Støhön. Sen jälkeen yli 280 suomalaista on työskennellyt kalastajakylässä. Avletto juhli tapausta esitelmien , valokuvanäyttelyn ja nuoren suomalaisen muusikon ja siimansyötittäjän Oskar Ingeliuksen musiikin tunnelmissa. Tilaisuuden päätyttyä yleisö sai nauttia suomalaisen ruokapöydän antimista.Paikalla Nyksund Bryggassa oli 25 henkeä.



Stø 20.tammikuuta: AVLETTON JOHTOKUNNAN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS ,YHDISTYKSEN PERUSTAMISKOKOUS

Idea Avlettosta kypsyi syksyn 2009 mittaan. Tarvittiin kulttuuriyhdistystä , joka olisi riippumaton kattojärjestöistä. Yhdistystä jonka suojissa kulttuurille ei asetettaisi keinotekoisia rajoja. Ei määriteltäisi ahtaaseen laatikkoon. Kalastajien ja siimansyötittäjien arkipäivän töissään osoittama luovuus ja keksinnöt , sekä muusikoiden ja taiteilijoiden ja kirjailijoiden luomisprosessit tässä fyysisessä työympäristössä ovat esimerkkinä ja lähtökohtana yhdistyksen toiminnalle. Samoin aktiivisen kalastajakylä Støn ja taiteilijoiden suosiman sisarkylän Nyksundin välinen side. Avletton , suomalais-norjalaisen kulttuuriyhdistyksen johtokuntaan kuuluu tasaisesti kummankin kansallisuuden edustajia. Puheenjohtajana vuosikokoukseen saakka toimii Lauri Pietikäinen ja sihteerinä Merete Paulsen.



Stø 20.helmikuuta: POHJOLAN PIDOT

Avletto järjestää yhdessä Arctib Pub og Kafen kanssa Pohjolan pidot tilaisuuden. Tilaisuudessa on pohjoismaita esittelevä näyttely . Kerromme yhdistyksestämme Avlettosta ja sen toiminnasta . Yleisöluennon aiheena on kainun kieli ja sen kehittyminen suomen kielestä omaksi , vähemmistökielen statuksen saaneeksi kieleksi.
Oskar Ingelius esittää säveltämästään, sanoittamastaan ja sovittamastaan valkean aamun aika musiikkiteoksesta kappaleen äidinkielellään suomeksi . Bulgarialainen Duo Mirage johdattaa ruokavieraat etnisiin tunnelmiin Suomen kansan geneettisille ja melankolisille juurille serbialaisten, turkkilaisten , bulgarialaisten, makedonialaisten ja venäläisten sointujen myötä. Pitopöydässä tarjotaan saamelais-suomalais-norjalaisia herkkuja karjalanpiirakoineen ja hirvipatoineen.
Ilta jatkuu pohjolan tansseilla niin kuin pidoissa on tapana.






Husjord 9. Maaliskuuta
AVLETTON ENSIMMÄINEN VUOSIKOKOUS

Avletton ensimmäinen vuosikokous pidetään Husjordin kylätalolla 9. Maaliskuuta. Kokouksessa käsitellään vuosikokoukselle kuuluvat asiat mm. valitaan yhdistykselle johtokunta, vahvistetaan säännöt ja hyväksytään toimintasuunnitelma kuluvalle vuodelle .Ensimmäisessä kokouksessa äänivaltaisia ovat kaikki yhdistykseen etukäteen tai paikanpäällä ilmoittautuneet. Vuosikokousesitelmä, musiikkiesitykset ja voileipäpöytä kuuluvat myös ohjelmaan.



Stø heinäkuu
GALLERI EGNE BUA SYÖTITYSTUPAGALLERIA

Ideana syötitystupagalleriassa on tuoda nuorten taiteilijoiden teokset esille ja myyntiin syötitystupien inspiroivaan tunnelmaan. Avletto tarjoaa kolmelle taiteilijalle (kaksi suomalaista, yksi norjalainen ) jokaiselle oman näyttely – ja myyntitilan heinäkuuksi. Taidenäyttelyn kautta myös rannikkokulttuuri tulee tutuksi tuvissa olevien siimapönttöjen , pitkien siimojen ja muitten kalastustarvikkeiden kautta. Avletton näyttelyoppaat esittelevät myös siimakalastusta ja sen historiaa.


Stø kesä-heinä-elokuu
KALASTAJAKYLÄN OPASTUSTOIMINTA

Avletto yhdessä Käsityömyymälä Made in Støn kanssa järjestää ja organisoi Støn kylän opastuspalvelut kesäkaudeksi 2010. Yhdistyksemme välittää kielitaitoiset kyläoppaat johdattamaan matkailijat syötitystupien, kalalaiturin ja kuivakalatelineitten maailmaan .


Klo syyskuu
SIENIPÄIVÄ

Avletto järjestää sienipäivän syyskuun ensimmäisenä tai toisena viikonloppuna, sienitilanteesta riipppuen.Kokoonnumme sieniretkelle, ruokailemme maastossa , tutustumme sienten säilöntään ja käyttöön sekä järjestämme kerätyistä sienistä sieninäyttelyn.



Langenes Husjord lokakuu

SAAMELAISEN KULTTUURIN PÄIVÄ

Avletto järjestää saamelaisen kulttuurin päivän Husjordin kylätalolla ja Langenesissa. Päivän aikana tutustumme saamelaisuuteen mm joikaamisen , lihan savustuksen ja saamen kielen ja perinteiden mm. käsitöiden kautta. Vieraileva luennoitsija.





Nyksund marraskuun toinen viikko
NYKSUNDIN KIRJAVIIKKO


Avletto viettää yhteistyössä Holmvik Bryggan ja Nyksund Bryggan kanssa Pohjoismaista kirjastoviikkoa erilaisten tilaisuuksien merkeissä. Osallistumme mm. Pohjola Nordenin järjestämään yhteispohjoismaiseen iltahämärässä lukutilaisuuteen.
Meillä on lisäksi kaksi teemapäivää:
Vähemmistökielet, saame, meänkieli ja kainu. Kielen ja kirjallisuuden esittely. Vierailevat luennoitsijat edellämainitusta teemasta .
Suomalainen kyläkirjaperinne . Kylän historia ja nykyisyys identiteetin luojana. Vierailevat luennoitsijat Suomesta ja Norjasta. Kyläkirjanäyttely.

Nyksund Marraskuun viimeinen viikko
VALKEAN AAMUN AIKA


Avletto tarjoaa Oskar Ingeliuksen Valkean Aamun Aika eepoksen Nyksund Bryggan hienossa ympäristössä. Oskar Ingelius on säveltänyt , sanoittanut ja sovittanut sekä suunnitellut koreografian suurteokseensa, joka saa ensi iltansa Nyksundin kalastajakylän kaamoksessa.



Stø joulukuun kuudes
SUOMEN ITSENÄISYYSPÄIVÄN VASTAANOTTO



Avletto järjestää yhdessä Arctic Pub og Kafeen kanssa suomen itsenäisyyspäivän vastaanoton ja juhlaillallisen. Musiikkiesityksiä ja yhteislaulua, sekä Juhlaesitelmä. Valokuvanäyttely. Lopuksi itsenäisyyspäivän tanssit elävän musiikin tahdissa


Lisäksi Avletto on mukana järjestämässä Blues ja sinipallas musiikkitapahtumaa Yhdessä Gunnar Klo A/S:n kanssa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Avletton yksi tulevaisuuden toimintamuodoista on aloittaa norjan kielen kurssi Støn suomalaisille ja muille ulkomaalaisille.



Avletton blogia voi seurata osoitteessa www.avletto.blogspot.com ja tunnelmia mereltä löytyy osoitteesta www.morgenstjerna.blogspot.com


Avletto toivottaa kaikki halukkaat mukaan toimimaan monikulttuurisessa ,suvaitsevassa ja luovassa yhdistyksessä , missä jokaiselle löytyy oma paikkansa, missä jokainen on tärkeä ja missä kulttuurin käsite on avara. Avletto tulee jatkossa toimimaan ja rekisteröitymään myös Suomessa


Lisätietoja

laolavp@gmail.com –lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar