søndag 31. januar 2010

AVLETTO fiskeværene i nord, et finsk- norsk kultursamarbeid

Avletto ble opprettet 20.01.2010 på Stø i Øksnes kommune.




Navnet Avletto stammer fra en kake fra Nord- Gudbrandsdalen og Valdres. Den lages i et eget jern og røren består av:


1 l fløte
1 beger seterrømme
0.5 l vann
1ss sukker
1 ts salt
2 kopper byggmel
hvetemel så det blir konsistens som en pannekake.


Letto på finsk betyr pannekake, jeg, Merete, er fra Lom og siden dette er en tradisjonskake, laget i et eget jern, støpt av lokale kunsthåndverkere fant vi ut at det kunne representere foreningen vår.


Formålet med foreinginen er å samle og forene kultur, tradisjon, inspirasjon, arbeid og livskvalitet på tvers av yrkesgrupper, nasjoner og kulturer.


Ordet kultur kommer av culturere som betyr å bevare, i ytterste konsekvens betyr det å leve.


Skaperkraften i mennesket er stor. I kystkulturen er det en tradisjon og finne kreative løsninger på hverdagslivets utfordringer. Dette er grunnen til at vi har et utgangspunkt i egnerbuene på Stø.


Foreningen tar sikte på å øke samarbeidet mellom norske og finske kunst- og kulturarbeidere ved å invitere finske til Stø for å jobbe med lineegning og på fiskebruket og til Nyksund for å skape kunst. Og vi ønsker at nordmenn skal finne veien til Finland på tilsvarende måte. Vi vil at foreningen skal bygge bro mellom Stø og Nyksund og mellom arbiedsfolk og kunstnere. Det og skape og gjøre hverdagen god for seg, mener vi ligger alle mennesker nær. I tillegg vil vi bevisstgjøre de som er her på ressursene naturen gir med fiske, sopp, opplevelse, inspirasjon og tradisjon.


Dette vil vi gjøre ved å arrangere kurs, tilstelninger og foredrag.


Eksempler er:
- Arrangere Nordens dag på Stø
- røykekurs, samisk måte i lavvo
- soppkurs
- saueleiting og slakting
- bløgge- og sløyekurs
- bygdabok, folk i dag forteller sine historier fra kysten i NordNorge og i skogene iFinland.
- danne et sopplag som tar sikte på å bruke sopp som tilleggsnæring
- kunstutstilling i egnebuene
- arrnagere ulike matkurs, fiskekaker, karelsk stek, sopp i ulike retter
- arrangere norskundervisning på Stø
- lære norske fiskere og lineegnere noen finske ord
- samarbeid med kunstskole i Lahti
- arrangere temakvelder med mat og musikk
- invitere kyst- og historielaget på en kystkulturkveld, fortelle de finske om Stø sin historie
- fugleliv
- matlaging i fjæra
- sosiale sammenkomster/fester
- samarbeide med eksisterende lag og foreninger i kommunen, Norge og Finland
- fiskerens favoritter; fleskepannekake m.m.

Av Merete Paulsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar