fredag 29. januar 2010

AVLETTO pohjoiset kalastajakylät


Lauantai 30. tammikuuta

Støn suomalais-norjalaisessa kalastajakylässä on pakkasta. Tänään Olen mittari näytti -13 astetta. Itätuulen voimakkuudeksi mitattiin läheisellä Andan majakkasaarella 12 metriä sekunnissa.

Tämä Stø on Norjan tärkein siimakalastuskylä , mutta on meillä kahdenkymmenen siimalaivan lisäksi muutama verkkoalus ja Morgenstjerne nuottalaiva.
Støn vuosi jaetaan kalastussesonkeihin. Parhaillaan pyydämme turskaa. Turskakausi jatkuu aina pääsiäiseen, minkä jälkeen on vuorossa kolja.

Kesäkuu on perinteisesti ollut sinipallaskuukausi. Sinipallaksen tuoksu tuo mukanaan kesän. Ja suomalaiset siimansyötittäjät. Ilman meitä Stø tuskin olisi hengisssä. Jo kymmenen vuoden ajan ovat suomalaiset siimansyötittäjät, kalatehtaan työntekijät ja viime vuosina myös suomalaiset kalastajat rakentaneet yhdessä paikallisten kanssa Støstä kylän , joka ei suostu kuolemaan.
Olemme luoneet Stø mallin. Jokainen on tärkeä , jokaisella on paikkansa. Myös vieraamme voivat osallistua, olla osa Støtä. Kalalaitureillemme, syötitystupiimme ja kauniiseen luontoomme ovat kaikki tervetulleita. Esittelemme mielellämme kyläämme.

Kesäloman jälkeen Støn vuosi jatkuu elokuussa sinipallaksen ja koljan pyynnillä. Vähitellen seitin osuus saaliista alkaa kasvaa, niin että öiden pimetessä kalanvastaanottoon luovutetaan runsaiden koljasaaliiden lisäksi verkoilla ja nuotalla pyydettyä suurseitiä.

Syksy on muutoin hieman rauhallisempaa aikaa ja monet kalastajat käyvät myöhäissyksyllä kalastuksen lomassa etelässä latautumassa tulevaan kaamokseen.

Joulukuussa alamme sitten valmistautumaan turskan tuloon. Barentsin meren turskan kutuvaellus aivan Vesterålenin ja Lofoottien rannoille on pitänyt nämä seudut asuttuina ja kytkenyt myös Støn tiiviisti Eurooppaan. Kuiva -ja suolakalaa on viety maailmalle jo tuhat vuotta. Ja perinne jatkuu. Turska kolja ja seiti ovat rannikkokulttuurimme perusta. Sitä haluamme vaalia ja siitä pitää kiinni.

Vajaa kaksi viikkoa sitten perustimme suomalais -norjalaisen kulttuuriyhdistyksen Avletton.
Tällä sivulla kerron yhdistyksemme toiminnasta ja tapahtumista kalastajakylässämme ja naapurikylässä Nyksundissa.

Toivotan teidät tervetulleiksi Støn ja Nyksundin, pohjoisten kalastajakylien elämään.

-lauri-

4 kommentarer:

 1. Hienoa, minusta tulee ehdottomasti tämän blogin lukija. Kiitos kivasta avauksesta. Kun nyt tuo lottopotti tulee niin tuon ystäviäni tutustumaan sinne.
  Onpa hienoa lukea täältä kuulumisa. Voiko tuohon yhdstkseen liittyä?
  Oikein mukavaa viikonloppua sinne puolelle maailmaa:)

  SvarSlett
 2. Tervehdys niipä löysin tännekkin, tuo sinipallas on aivan älyttömän hyvää graavattuna ja myöskin savustettuna. Eivät paikalliset ollet kokeilleet ennnen kuin annoin maistiaisia.
  Hyvää marraskuun alkua sinne, täällä painaa myrsky päälle.

  SvarSlett
 3. Mahtavaa että löytyi moinen blogi internetin syövereistä! Kovasti kiinnostaisi kesätyömahdollisuudet Støn kylässä.
  Opiskelen Lahden ammattikorkeakoulussa elämysmatkailua, mutta en en kaihda fyysistä työtä. Avomiehen kanssa haaveena lähteä Norjaan töihin / sesonkityöntekijäksi

  SvarSlett
 4. Moi! Olen mahdollisesti muuttamassa Støhon poikaystäväni kanssa, jos meidät kelpuutetaan töihin. (Haettu jo on ja soiteltu.) Olisikohan jollain ehkä aikaa ja kiinnostusta vastata joihinkin kysymyksiin ja kertoa tarkemmin seudusta sähköpostitse? Olisin hyyyvin kiitollinen.
  T:Riikka

  SvarSlett