mandag 22. februar 2010

Jeg vil møte selene


Dani og Rumen kommer fra Bulgaria og de elsker Stø og arbeidet her.Musikere fra Myre hotellet trives i arbeidet deres. Fra første besøket på lørdag for fire uker siden har de spillt for oss og tatt oss med og veiledet til deres musikalske verden. Verden som består av slavisk melankoli i tillegg til dansemusikk og skikkelig hard rock.
Rumen eller Rumen Dimitrov Andrejev er selvlært gitarist som siden 1984 har livnært seg som musiker.
Dani, Yordanka Veselinova Yordanova har mastergrad i piano og jobbet som pianolæarer i Bulgaria.Fra 1999 har Dani jobbet som musiker

Sammen danner paret duoen Mirage.Mirage har eksistert 6 år og har oppdrag i hele verden. De går dit hvor de må, på kort varsel. Alt som trenges følger med i bilen. Hjemmesidene har Rumen selv gjort. Bildene, opptaket , alt. Manageren sørger bare for markedsføring.

Man ser med en gang hvor professionell holdning paret har. De har tross alt jobbet som duo siden 2004 og repertuaren er mer en 500 låter. Hvis man ønsker, att de skulle spille noe som de ikke kjenner på forhand , får man garantert høre låten på neste gang.

Når jeg traff duoen første gang på Stø kafe, ønsket jeg noe bulgarsk, og noe annet som er nært deres kultur og språk. I tillegg til bulgarske folkesanger, ble man kjent med serbiske , romanske , arabiske og russiske låter.

Låtene som blir spillt gjenspeiler ønsker fra publikum. Begge er med å velge repertuar, begge synger og kan spille flere instrumenter. Men gitar er Rumen sitt område.

Arbeid som musiker er hardt , mye reising. Duoen har ikke mange feriedager i løpet av året. Når de er hjemme i Bulgaria på ferie tar de samtidig oppdrag på hoteller i hovedstaden Sofia.

Men arbeidet er også givende, man møter nye mennesker og blir kjent med andre kulturer. Naturen fascinerer. Her i Vesterålen ønsket Dani og var mest opptatt å få møte Selen. Det lykkes til slutt.
Når vi var på" jakt" etter selene for ei uke siden, fant vi en helt ved siden av Nyksund veien, bare noen titals meter fra veien.

Når man har en sånn internasjonell jobb som musiker, må man kunne snakke forskjellige språk. Dani og Rumen snakker flytende engelsk . Også russisk er for de som morsmål. Danis mor er russisk lærer og tidligere lærte alle russisk på skolene i Bulgaria. Russiske sanger er populære i Bulgaria.

"Denne jobben er perfekt så lenge vi er bare vi to i familien . Men om fem år skal vi roe oss ned og bosatte oss i Bulgaria , vi har to hus der, og så ønsker jeg å ha to barn. Og en jobb som pianolærer jeg har tatt utdanning til" sier Dani

I løpet av tiden Duoen har besøkt Stø , har jeg blitt overbevist at Dani har kompetanse til å være pianolærer. Besøket i Nyksund Brygga og Danis opptreden der når hun spillte Beethovens Love Story bekreftet det som var allerede klart.

Først kommende lørdag har man siste sjanse å møte Duo Mirage. Etter dansekvelden på Stø skall paret kjøre 1500 mil , helt til Selje.

Men de kommer tilbake , har de lovet.
.lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar